Çitalar Nerede Yaşar?

Çita, Acinonyx jubatus, ağırlıklı olarak Doğu Afrika, Güney Afrika ve İran'ın bazı bölgelerinde yaşamaktadır. “Çita”, parlak anlamına gelen Hintçe bir kelimeden türetilmiş yerel bir isimdir. Bu hayvanın yakın akrabaları puma ve jaguarundi; üçü Puma soyunu belirtir. Bir Alman doğa yazarı olan Johann Christian Daniel von Schreber, bu hayvanı ilk kez 1775 yılında tarif etti. Çitalar, ince gövdelere, lekeli katlara, yuvarlak başlara, yüzündeki koyu yırtık çizgiler, uzun ince bacaklara, derin sandıklara ve uzun lekeli kuyruklara sahiptir. Bir çita gövdesi, saatte 70 mil hıza kadar uzmanlaşmıştır.

davranış

Bu hayvanlar gündüz avlanırlar ve geceleri çimenli alanlarda dinlenirler. Erkekler ve dişiler nadiren, çiftleşme mevsimi boyunca normal şartlarda etkileşime girerler. Erkek çita muhteşemdir; bölgeleri savunmak ve kadınlara maksimum erişim sağlamak için koalisyonlar kurar. Dişi yalnız veya genç yavrularda kalır. Erkek çitalar bölgelerini idrar, dışkı veya pençe ile işaretler. Çita çok çeşitli seslendirmeye sahiptir, ancak en belirgin özelliği karakteristik bir mırrattır. Selamlama sırasında çitalar birbirlerinin cinsel organlarını ve ağız alanlarını koklar ve birbirlerinin yüzlerini yalar ve ovalarlar. Etobur olan çitalar, avını yakalama avantajını kullanarak süratini kullanarak avlanır. Çita avını gezer ve avını dengesini bozmak için çiğ bıçaklarını kullanır. Bir kovalamanın ardından, bir çita normalde 55 dakika kadar dinlenir. Çita'nın hıza adaptasyonu, onu karadaki en hızlı hayvan yapan hafif, ince bir gövdedir. Bu alanda erkek ve dişiler arasında av tercihinde bir fark vardır. Erkekler açık savana tercih ediyorlar çünkü koallarda avlandıkları için büyük avları tercih ediyorlar, impala gibi küçük avları tercih eden kadınlar ise çoğunlukla ormanlık bölgelerde yaşıyorlar. Genel olarak çita, avlarını takip etmek için onlara bir örtü sağlayan ve daha büyük etoburlarla karşılaşmayı en aza indiren çalı gibi açık alanları tercih eder.

Dağılım ve yaşam alanı

Afrika

Çita, Güney-Batı Angola, Botswana, Malavi, Güney-Batı Mozambik, Namibya, Kuzey Mozambik, Kuzey Güney Afrika, Güney Zambiya ve Zimbabwe'de meydana gelen en büyük nüfusuyla Afrika'da kuru ve çalı ormanlarında ve savanlarda yaşıyor. Kenya, Güney Sudan, Etiyopya, Tanzanya ve Uganda gibi Afrika ülkelerinin kornalarında azalan bir nüfus var. En düşük nüfus Kuzey ve Batı Afrika'daki Sahralardadır.

Asya

Daha önce çita, batıda batıda Akdeniz ve Arap Yarımadası, doğuda Hindistan, kuzeyde ise Hazar ve Aral Denizleri gibi Asya'da yaygın olarak meydana geldi. Maalesef, nüfus tarihi aralığının çoğundan azalmıştır ve şimdi İran'da ve Afganistan, Hindistan ve Türkmenistan'da birkaç bölgede görülmektedir. Hayvan Avrupa'da tükendi. Montan ekosistemlerini sevmemelerine rağmen, yüksek bölgeleri tercih ederler.

Tehditler ve Korunma Önlemleri

Bu hayvan nesli tükenmekte olan bir türdür. Endüstriyel ve tarımsal genişleme için insanlar tarafından tecrit, yaşam alanlarını geniş ölçüde etkiledi. Ayrıca, hayvanları avcı olarak gören avcıları öldürür, hayvanlarını çita saldırılarından korumak isteyen çiftçiler de öldürür. Hayvanların doğal aktivitelerine, insani gelişimin vahşi alanlara yayıldığı alanlarda, yaşam alanlarından geçen araçlarla geçen alanlarda kayda değer bir müdahale söz konusudur. Asya ve Afrika'daki birçok ülke çitaların korunmasına yönelik programlara yatırım yaptı. Koruma programlarının temel amacı, hayvanların dağınık popülasyonunu azaltabilecek arazileri yönetmek.

Tavsiye

ABD'deki En Tehlikeli Şehirler
2019
Shilin Stone Forest - Çin'deki Benzersiz Yerler
2019
Bir ton ne kadar?
2019