Capibara Gerçekleri: Güney Amerika'nın Hayvanları

Fiziksel tanım

Bilimsel adı Hydrochoerus hydrochaeris olan kapibara, dünyadaki en büyük kemirgendir. Gözlerinin ve kulaklarının üzerine yerleştirildiği, namluya benzer bir gövdenin üzerinde çok kısa bir kafa vardır. Capibara, kırmızımsı kahverengiden sarımsı kahverengine kadar değişen renkte kürkle kaplanır. Vücudu hafifçe sürünüyor ve kuyruğu kısa ve titiz. Arka bacakları bacaklarından biraz daha uzundur. Yetişkinler 77 ila 146 pound ağırlığında olup, vücut boyu 3.48 ila 4.4 feet arasındadır. Dişiler genellikle erkeklerden daha ağırdır.

Diyet

Capibaralar otçul greyderlerdir. Otlar, su bitkileri, ağaç kabuğu ve meyveler en önemli besin kaynaklarıdır. Diyetleri farklı mevsimlerde biraz değişir. Daha kurak mevsimlerde, daha az seçenek mevcut olduğundan, birçok bitki türünden geniş çapta yemek yemeleri gerekirken, daha yağışlı mevsimlerde daha fazla ot yemeyi tercih ederler. Bunlarla ilgili alışılmadık bir gerçek şu ki, kapibaralar bakteri bağırsak florasını almak için kendi dışkısını yerken, yedikleri çimlerde selülozu sindirmelerine yardımcı olan otokofalojendir. İneklere benzer şekilde, otların üzerinde sürekli otlatma ve çiğneme görülür.

Habitat ve Menzil

Capibaralar genellikle göletler, bataklıklar, bataklıklar, nehirler ve göller gibi su kütlelerinin yakınında bulunan yoğun ormanlık bölgelerde yaşar. Tropikal ormanlardaki nehirlerin yanı sıra savanlarda da bulunabilirler. Ayrıca ev yaşam alanlarından oldukça sık dolaşıyorlar. Hayvanat bahçelerinde ve parklarda rahatça yaşadıkları esaret ve kentleşmeye iyi adapte oldukları bilinmektedir. Capibaralar, Güney Amerika’nın çoğu ülkesinde bulunabilir ve bazıları da güney ABD’nin kuzeyine kadar bulunur. Etleri ve kabukları için avlanmasına rağmen, kapibaralar tehdit altındaki türler olarak kabul edilmez. ICUN, Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Kırmızı Listesinde "En Az Endişeli" olarak sınıflandırmaktadır.

davranış

Capibaralar, genellikle büyük gruplar halinde bulunup, genellikle tehlikelidir ve çok sosyaldir. Bu grupların büyüklüklerinin ortalama skalası genellikle 10 ila 20 iken, 100 kadar güçlü üye olabilir. Her grup genellikle birkaç yetişkin erkek ve dişiden ve onların yavru yavrularından oluşur. Her grubun üyeleri arasında sosyal bağlar kurulmakta ve erkekler kadınları ve çocukları korumaktadır. Capibaralar aynı zamanda bölgelerini ve koku bezleri ve idrarları ile nesneleri işaretler. Hem hızlı koşucular hem de yetenekli yüzücüler olarak karaya ve suya eşit derecede iyi adapte olurlar. Havada almak için sudan sadece bir burun deliğiyle su altında kalabilirler.

üreme

Kadın kapibaralar üreme hormonları ürettikleri zaman, kokuları hafifçe değişir ve genellikle burunlarını ıslık çalar ve erkeklere cinsel takip ve aktivite zamanı geldiğini bildirir. Kadınlar, kiminle eşleşeceklerini seçme yetkisine sahiptir, ancak bir kez eşlendiklerinde, erkekler, kadınlar için çok koruyucu hale gelir ve baskın olan erkekler, diğerlerinin eşleriyle çiftleşmelerini engelleme sorumluluğunu üstlenir. Sadece suda çiftleşirken, 130 ila 150 günlük bir gebelik periyodunun ardından karada doğum yaparlar ve genellikle dört bebeği olan bir çöp. Doğumdan sonra, anneler ve bebekler topluluklarındaki daha büyük anne gruplarına katılırlar. Capibara gençleri çok hızlı büyür, ancak yaklaşık 16 hafta sonra sütten kesilmeye kadar emmeye devam ederler.

Tavsiye

Antarktika Yakınsama Nedir?
2019
Jüt Ne İçin Kullanılır, Nerede Yetiştirilir?
2019
Kenya'nın Başlıca Doğal Kaynakları Nelerdir?
2019