Avustralya'nın Benzersiz Türleri: Avustralya Snubfin Dolphin

Açıklama

2005 yılına kadar, Avustralya snubfin yunusu Irrawaddy yunusunun izole edilmiş bir popülasyonu olarak kabul edildi, ancak daha sonra benzersiz özelliklere sahip farklı bir tür olarak kabul edildi. Snubfin yunusu, sağlam yuvarlatılmış alnı ve aynı yaşam alanı içindeki diğer yunus türlerinden ayıran küçük, tombul sırt yüzgeçleri tarafından tanınır. Ağızlarının her iki çenenin her iki tarafında 12-19 keskin sivri dişleri vardır. Snubfin yunusları beyaz bir göbekle üç renkli, yanlarda açık kahverengi ve üstte kahverengimsidir. Dar bir kase şeklinde kenarlara sahip çentikli kuyruk yüzgeçleri ve pürüzsüz bir kavisli kenarı olan büyük geniş yüzgeçleri vardır. Yetişkinler 9 feet uzunluğa kadar büyürler ve 400 kilograma kadar kilo alabilirler, dişiler erkeklerden daha büyüktür.

Habitat ve Menzil

Snubfin yunusu, kuzey Avustralya’da, nehir ağzı, nehir ve kıyı sularında yaşadıkları yerlerde kaydedildi. Güneyde, Queensland'daki Rock Hampton yakınlarındaki Port Alma ve Keppel Körfezi'nin sığ sularında yaşadıkları kaydedilmiştir. Türlerin Avustralya'daki Pasifik Okyanusu üzerinden Papua Gine'ye kadar yayılması bekleniyor. Pasifik Okyanusunda bugüne kadar yaklaşık 200 snubfin yunusu kaydedildi.

davranış

Snubfin yunusları, 15 üyeli daha büyük baklalar olmasına rağmen, beş üyeli baklalarda yaşayan canlılardır. Kesintisiz kaldıklarında genellikle kısa dalış yaparlar ve 30 ila 60 saniyelik aralıklarla sessizce yüzey yaparlar. Diğer yunus türlerinin aksine, snubfin yunusları pruvaya binmez, ancak kuyruk alkışlarken kısmi zıplamalar yapar. Avustralya snubfin yunusları, yüksek perdeli tıklamalar, geniş bant sesleri ve ıslık gibi benzersiz sesler vererek iletişim kurar. Normalde birbirlerini avcıların mevcudiyeti konusunda uyarmak, potansiyel bir eş aramak, yiyeceklerin varlığını ilan etmek için iletişim kurarlar.

Diyet

Avustralya snubfin yunusu, ağırlıklı olarak et bazlı bir diyete sahip kurnaz bir avcıdır. Genel olarak habitatının yakınında bulunan çok çeşitli balık, kabuklular ve sefalopodlarla beslenir. Yunuslar çoğunlukla haliçlerde, mangrov ormanlarında ve mercan resiflerinde yemek yemekte ve bazen yeterince av olduğu zaman geceleri derin sularda dolaşmaktadır. Bazen, ağızlarından su döküldüğü, yiyecek arama davranışları ile eşanlamlı oldukları görülmektedir.

Tehditler

Snubfin, yaşadıkları Avustralya kıyı sularındaki sert düşüşünün ardından neredeyse tehdit altındaki bir tür olarak sınıflandırılmıştır. Kıyı sularındaki tercihleri, onları habitat bozulması, gürültü ve su kirliliği ve Köpekbalığı Kontrol Programının tesadüfi olarak yakalanması yoluyla insan müdahalesine karşı duyarlı hale getirmektedir. Halen, snubfin'in en büyük tehdidi, bir avlanma tuzağıdır; bu, yüzme alanlarını korumak için tasarlanmış köpekbalığı ağlarında ve somonu yakalamak için belirlenen balık ağlarında sıkışıp kaldıklarını gösterir. Yüksek besin zincirindeki kirlilik, yunusları birçok hastalığa karşı hassas hale getirir, böylece popülasyonlarını daha da azaltır.

Uluslararası Doğanın Korunması Birliği (IUCN), snubfin yunuslarını savunmasız yaratıklar olarak listeler ve bu türlerin kritik bir şekilde tehlikeye atılmadan önce korunma çabalarını gerektirir. Avustralya'da, türlerin korunması amacıyla deniz parkları oluşturulmasını amaçlayan kıyı gelişimi ve habitat modifikasyon programları ile bazı koruma çalışmaları yapılmıştır.

Tavsiye

Japonya'nın Kısaltılmış Tarihi
2019
Güneş Kemeri nerede?
2019
Kanada'daki En Yüksek Bina Nedir?
2019