Afrika'nın Benzersiz Türleri: Gelada

Afrika, dünyada başka hiçbir yerde bulunamayan çeşitli eşsiz hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunun bir örneği, yalnızca Etiyopya dağlık bölgelerinde bulunan son otlatma primatlarının son kalan türleri olan bir maymun türü olan geladadır. Hayvan, deniz seviyesinden 5, 900 ft ile 14, 400 ft arasında yükseklikte yaşar, uçurumlarda uyur ve otlaklardan beslenir. Geladas, zekaları, girişimleri ve eşsiz diyetleri ile insanlara en yakın vahşi primatlardır.

Fiziksel tanım

Gelada'nın iki alt türü vardır: kuzey gelada; ve Heuglin'in geladası olarak da bilinen güney geladası. Hayvan, büyük, güçlü ve koyu kahverengi saçlı, koyu, tüysüz bir yüz ve kısa ağızlık ile kaplıdır. Geladas'ın ucunda kabarık saç tutamları olan kısa kuyrukları var. Gelada'nın göğsünde, erkeklerde parlak kırmızı olan ve onu maymuntan ayırmaya yardımcı olan bir saat şeklinde cam yaması vardır. Erkek geladalar daha büyüktür, ortalama 40, 8 pound, kadınlar ise 24, 3 pound ağırlığındadır. Bir çim yiyen kişi olarak, gelada, ot çekmek için kullanılan sağlam küçük parmaklar ve çiğnemek için küçük, dar kesici dişler gibi bazı benzersiz uyarlamalar geliştirmiştir. Beslenme sırasında, gelada arka bacaklarına çöker ve duruş değiştirmeden onları kaydırarak hareket eder

Sosyal yapı

Diğer pek çok primat gibi, geladas da bir ila 12 dişiden, gençlerden ve otoriter bir erkekten oluşan üreme birimlerinden oluşan gruplar halinde gruplanır. Bir sonraki gruplama birimi 2 ila 27 üreme ünitesinden oluşan grup ve son olarak da 60 üreme ünitesinden oluşan sürü grubudur. Sürüler genellikle belirli bir amaca hizmet ettikleri için kısa ömürlüdür, daha sonra geladalar normal bantlarına ve üreme ünitelerine geri döner.

Gelada Hakkında İlginç Bilgiler

Geladas büyük boylu ve diyetlerinin% 90'ı günde 10 saate kadar sürekli yiyen otlardan oluşuyor. Bununla birlikte, çim sağkalımları için gerekli önemli besinleri içerdiğinden, geladalar bazen ot diyetlerini desteklemek için bazen çiçek ve bazı bitkilerin derin köklerini de yerler. Koşullar sertleştiğinde ve yemek az olduğunda, geladalar yiyecek çalmak için insan çiftliklerine baskın partiler düzenlediler. Bu uygulama, insanların gelada habitatlarına hızlı bir şekilde sokulmasıyla hızlandırılmıştır. Geladas, 1200 üyeye kadar büyük bir sürü oluşturabilir ve bu da insanlardan sonra en büyük primat toplanmasını sağlar. Bu tür bir sürü, genellikle sadece potansiyel tehlikelere karşı korunmak için ortaya çıkar. Geladas, iletişim kurmak için vahşi primatlar arasında en gelişmiş hale getirmek için 30'dan fazla farklı çağrı kullanır. Dahası, geladalar homurdanmıyor, onun yerine iletişim kurmalarını sağlayan bir lehçeye benzeyen bir şey yaratmak için vokalizasyonlar ve dudak şapırdatma kullanıyorlar. Geladalar maceracıdır ve yoğun bir otlatma gününden sonra genellikle bir araya toplanırlar ve 16.000 feet yüksekliğe kadar olan uçurumların kenarlarında uyurlar, bu düşerse ölüme neden olur.

Tavsiye

Japonya'nın Kısaltılmış Tarihi
2019
Güneş Kemeri nerede?
2019
Kanada'daki En Yüksek Bina Nedir?
2019